قهوه یکی از نوشیدنیهای پرطرفدار در میان مردم جهان است. در کنار فوایدی که دارد، مصرف بیش از حد قهوه میتواند منجر به بیقراری، اضطراب، حالت تهوع و استفراغ، افزایش ضربان قلب و… شود. همچنین مصرف قهوه برای افرادی که دچار بیماریهایی نظیر سندروم روده تحریکپذیر، بیماریهای قلبی، فشارخون بالا، بیماریهای کلیوی و… هستند، مضر بوده و نباید بیش از اندازه از آن مصرف کنند؛ چراکه عوارض جبرانناپذیری را بهدنبال خواهد داشت. فواید و مضرات قهوه برای افراد را در ادامه بررسی میکنیم.
قهوه برای چه کسانی مضر است؟
قهوه نوشیدنی است که بسیاری از افراد به آن علاقهمند هستند و میتوان گفت که به مصرف آن اعتیاد دارند؛ اما بهتر است بدانید که مصرف بیش از ۳ فنجان در روز میتواند مشکلاتی را برای افراد بهوجود آورد. همچنین مصرف آن برای برخی از افراد کاملاً مضر بوده و تا حد امکان باید مصرف آن را به حداقل برسانند. از جمله افرادی که مصرف زیاد قهوه برای آنها ضرر داشته میتوان موارد زیر را نام برد.
زنان باردار و شیرده
چه کسانی نباید قهوه بخورند؟ مصرف زیاد کافئین برای زنان باردار در هفتههای اولیه، خطر سقط جنین را افزایش میدهد. البته مصرف کم آن نمیتواند سبب بروز این اتفاق گردد. مصرف زیاد قهوه در هنگام تولد بر وزن جنین تاثیر فراوانی داشته و باعث کاهش وزن نوزاد میشود، کم بودن وزن نوزاد میتواند مشکلاتی را برای نوزاد بهوجود آورد. کافئین همچنین باعث کوتاه شدن قد نوزاد شده و معمولاً نوزادانی که مادرشان در دوران بارداری از مصرف قهوه اجتناب ورزیدهاند، ۵. ۱ سانت بلندتر نوزادانی هستند که از مادرانشان قهوه مصرف کردهاند. زنان شیرده نیز باید مصرف این نوشیدنی را کاهش داده یا بهطور کلی قطع کنند؛ زیرا کافئین وارد بدن نوزاد شده و سبب امتنا آنها از شیر خوردن، بیخوابی و بروز عوارضی در بدن آنها میگردد.
افراد کم خون
قهوه برای چه کسانی مناسب نیست؟ مضرات قهوه برای چه افرادی بیشتر است؟
در صورت مصرف، این نوشیدنی میتواند سبب گردد تا آهن دریافتی به بدن جذب نشده و فرد دچار کمخونی شود. حتی مصرف قهوههایی فاقد کافئین نیز، باز هم باعث عدم جذب آهن به بدن خواهد شد؛ اما میتوان گفت تاثیری در کمخونی افرادی که آهن خون آنها نرمال بوده، ندارد. پیشنهاد میشود برای جذب آهن به خون و همچنین جلوگیری از کمخونی ۱ تا ۳ ساعت بعد از خوردن غذاها و مواد غذایی حاوی آهن، از قهوه استفاده نمایید؛ اما بهتر است که با پزشک خود در این باره مشورت کنید و به راهنماییها و توصیههای وی عمل کنید.
- سندروم روده تحریکپذیر
بهدلیل اینکه قهوه حاوی کافئین است، مصرف بیش از اندازه آن باعث اسهال شده و علائم بیماری سندروم روده تحریکپذیر را افزایش میدهد.
- بیماران صرع
کافئین بر تمامی قسمتهای مغز اثر میگذارد؛ از اینرو افرادی که دچار بیماری صرع هستند، معمولاً ۱۲ ساعت پس از مصرف قهوه، تعداد دفعات تشنجهای آنها افزایش خواهند یافت.
- بیماران قلبی و عروقی
افرادی که به بیماریهای قلبی و عروقی مبتلا هستند، در صورت مصرف این نوشیدنی، فشارخون و سطح کلسترول آنها بالا میرود و همچنین خطر سکته قلبی و عروقی نیز در آنها افزایش خواهد یافت.
- اختلالات روانی
افرادی که به بیماری اختلالات روانی مبتلا هستند، در صورت مصرف بیش از حد، با افزایش نشانههای اختلالات روانی مانند اضطراب، تنشها و… مواجه خواهند شد.
- دیابت
مصرف بیش از حد قهوه برای افراد مبتلا به این بیماری نیز باعث افزایش فشارخون و سطح کلسترول میشود و همچنین خطر نارسایی نورونی و نارسایی عضلانی را نیز افزایش میدهد.
مصرف قهوه برای چه افرادی مفید است؟
قهوه در کنار مضراتی که برای برخی از افراد داشته، برای برخی دیگر میتواند مفید باشد. اما باید به میزان مصرف آن در طول روز توجه داشت و از مصرف بیش از حد آن اجتناب ورزید تا سبب بروز مشکلاتی در بدن نشود.
- قهوه بهطور کلی برای افرادی که برای تحصیل و کار خود به تمرکز، هوشیاری بالا و همچنین توانایی فکری نیاز دارند، بسیار مفید است.
- این نوشیدنی باعث کاهش وزن نیز میشود. افرادی که بهدنبال کاهش وزن هستند، میتوانند آن را در رژیمهای غذایی خود قرار دهند. همچنین بهدلیل داشتن پتاسیم و منیزیم و تاثیرگذاری بر انسولین، میتواند به کم کردن وزن کمک کند.
- قهوه بهدلیل اینکه سطح آدرنالین را بالا میبرد، میتواند برای افرادی که ورزش میکنند، مفید باشد. زیرا نوشیدن آن قبل از ورزش، عملکرد بدن را تا ۱۱ الی ۱۲ درصد افزایش میدهد.
- افرادی که قصد دارند تا از ابتلا به آلزایمر جلوگیری نمایند، مصرف قهوه میتواند به آنها کمک کند. لازم به ذکر است افرادی که از این نوشیدنی به میزان قابل قبول مصرف میکنند تا 32 الی 60 درصد کمتر به این عارضه مبتلا خواهند شد.
- قهوه میتواند از ابتلا به افسردگی جلوگیری کرده و میتوان گفت خطر ابتلا به این بیماری را تا ۲۰ درصد کاهش میدهد. همین امر سبب میگردد تا افراد حدوداً ۵۰ درصد کمتر در معرض خودکشی قرار گیرند.
- این نوشیدنی آدنوزین را مسدود کرده و بهدلیل وجود کافئین، فعالیت مغز را افزایش میدهد و انتقالدهندههای عصبی مانند دوپامین و نوراپی نفرین را آزاد میکند؛ در نتیجه باعث هوشیاری بیشتر و کاهش خستگی میشود.
- افرادی که بهدرستی و به اندازه از این نوشیدنی استفاده میکنند، خطر ابتلا به بیماری سیروز کبدی در آنها تا ۸۴ درصد کاهش مییابد.
- 23 الی 67 درصد از ابتلا به بیماری دیابت نوع 2 جلوگیری میکند.
- نوشیدن بین ۲ تا ۳ فنجان قهوه در طول روز، باعث افزایش طول عمر شده و خطر مرگ را برای زنان تا ۱۶ درصد و برای مردان تا ۱۲ درصد کاهش میدهد.
این افراد هرگز نباید قهوه بخورند!
قهوه برای چه کسانی خوب نیست؟ قهوه برای چه کسانی بد است؟ مضرات قهوه چیست؟ برخی از افراد هرگز نباید از قهوه استفاده کنند؛ زیرا مشکلاتی را برای آنها بهوجود میآورد. از جمله این افراد میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- افرادی که دچار بیماریهای قلبی مانند آریتمی هستند.
- بانوان باردار یا شیرده
- بانوانی که در سینه خود غده فیبروکیستیک دارند.
- افرادی که دچار پوکی استخوان یا در معرض ابتلا به آن هستند.
- افرادی که دچار کمخونی هستند.
- افرادی که بسیار زیاد دچار استرس و اضطراب میشوند.
- کودکان زیر 14 سال به هیچ عنوان مجاز به مصرف نیستند. درصورت مصرف با افزایش فشارخون و سطح کلسترول مواجه شده و خطر ابتلا به بیماریهای مزمن نظیر دیابت در آنها افزایش مییابد. البته ممکن است دچار پرخواشگری نیز شوند.
مضرات قهوه برای قلب
مطالعات زیادی در رابطه با عملکرد قهوه روی قلب و افرادی که مشکلات قلبی دارند، انجام شدهاند. هیچ کدام از دانشمندان نیز مضر بودن یا مفید بودن آن را رد یا تایید نکردهاند. نمیتوان بهصورت دقیق بیان کرد که درصورت مصرف، خطر بروز سکته قلبی و مغزی در افراد افزایش مییابد؛ اما طبق مطالعات انجام شده قهوه تاثیر فراوانی روی سیستم عصبی داشته که در نتیجه باعث افزایش فشارخون میشود. فشارخون بالا نیز عاملی است که سبب بروز سکته قلبی و مغزی میگردد؛ زیرا این بیماری به مرور زمان به عروق آسیب وارد میکند. همچنین منجر به محدود شدن جریان خون به قلب و مغز میشود.
البته بهتر است بدانید که مصرف قهوه، اثری موقتی بر فشارخون داشته و این خطر بیشتر برای افرادی وجود دارد که به مصرف زیاد قهوه عادت ندارند. مطالعاتی نیز روی ۵۱ بیمار مبتلا به نارسایی قلبی در ۵ ساعت انجام شدهاند که در هر ساعت ۱۰۰ گرم کافئین مصرف کردهاند؛ اما ریتم قلب آنها بهطور طبیعی بوده و هیچ تغییری نکرده است. اگر در صورت مصرف متوجه تغییری در ریتم ضربان قلب خود شدهاید، میتوانید مصرف آن را بهحداقل برسانید؛ زیرا اطلاعات دقیق در رابطه با مضرات آن برای قلب بیان نشدهاند.
سخن پایانی
قهوه از نوشیدنیهای حاوی کافئین بوده و در دنیا طرفداران زیادی دارد؛ اما مصرف بیش از حد آن در طول روز باعث بروز عوارض زیادی میشود. همچنین مصرف آن برای افرادی که به بیماری قلبی و عروقی، سندروم روده تحریکپذیر، اختلالات روانی و… مبتلا هستند، مضر بوده و باید مصرف آن را بهحداقل برسانند. همچنین برخی از افراد از جمله بانوانی که باردار یا شیرده هستند، کسانی که در معرض پوکی استخوان قرار دارند، افرادی که کمخون بوده و همچنین کودکان زیر ۱۴ سال هرگز نباید از این نوشیدنی مصرف کنند؛ چراکه عوارض زیادی برای آنها بهدنبال خواهد داشت؛ اما برای برخی از افراد فواید زیادی دارد؛ اما باید به مصرف ۲ تا ۳ فنجان در روز اکتفا کرد.
مضرات قهوه تلخ زیاد نیس اما اصلا زنان باردار تو دوران اولیه بارداریشون از قهوه تلخ استفاده نکنن چون میتونه خطری برای سقط جنین داشته باشه